Prihodnost socialnega podjetništva in Beograjska deklaracija

Prihodnost socialnega podjetništva in Beograjska deklaracija

Beograd je bil minuli petek prizorišče Foruma socialnih inovatorjev, ki so se srečali z namenom, da postavijo temelje na skupni poti socialnega podjetništva v regiji. V panelu je poleg držav JV Evrope, Turčije, Italije in Velike Britanije barve Slovenije zastopala Razvojna zadruga eTRI.

Deljenju izkušenj in predstavitvam že delujočih modelov socialnega podjetništva je sledil vrhunec foruma – sprejetje Beograjske deklaracije, ki se po zgledu nedavno sprejete Strasbourške različice zavzema za aktivnejšo vlogo socialnega podjetništva pri razvoju regij JV Evrope in Turčije. Ta sprememba bo mogoče le, če bodo vsi pomembni odločevalci prepoznali njegov potencial in mu iz tega razloga znali zagotoviti potrebno zakonsko, politično in gospodarsko podporo.

Sektor socialnega podjetništva se v omenjeni regiji srečuje predvsem s pomanjkljivim znanjem in veščinam, na svoji začetni poti potrebuje zanesljiva partnerstva, s pomočjo katerih bo lahko uspešno zgradil temelje za trajnostni razvoj. Da je čakanje na idealno podporno okolje na tej točki skorajda podobno utopiji, se je strinjala večina sodelujočih – do inovacij je mogoče tudi znotraj okolja, ki ima določena pravila že zastavljena, se zgledovati po že uspešno delujočih modelih in se truditi za njihovo izboljšavo.

Beograjska deklaracija, ki ima v tem trenutku več kot 320 podpisnikov, med katerimi so predvsem lokalna podjetja, si prizadeva za resnejši angažma s strani Evropske unije, držav, regij in lokalnih odločevalcev pri pripravi ustreznejšega podpornega okolja, skladnega s specifikami regij. Bistvena so sodelovanja in partnerstva na vseh nivojih, saj posledično vplivajo tudi na prenos informacij in znanja.

Kot smo pred nedavnim slišali na bilateralni konferenci Socialno-podjetniške iniciative 2020, je razvoj socialne ekonomije bistven pri trajnostnem razvoju in zagonu uspešnega gospodarstva tako na lokalnem kot globalnem nivoju. Predvsem pa je potrebno konkurenco na tem področju sprejeti z odprtimi rokami, saj lahko zaradi nje postanemo še boljši in bolj inovativni, je med svojimi zaključki izpostavil Dario Radošević, ki je sodeloval v panelu na to temo.

unnamed