Mojmir Ocvirk – POLITIKA V 90 MINUTAH (Amaterizem politike in ukrepi)

7.00 

Knjiga se na poljuden, popularen način ukvarja s perečim vprašanjem amaterizma v politiki, posledicami in ukrepi. Besedilo je popularno strokovno, če lahko tako rečem in se ne ukvarja z vsebino raznih politik in njihovih protagonistov. V tem kontekstu ne bo škandalozna. Tudi v oblikovalskem smislu je zasnovana tako, da bi bila dojeta, kot vsakdanja potreba, ki se jo za malo denarja lahko kupi in v kratkem času tudi prebere. Amaterizem politike je dejstvo. Amaterji vodijo najpomembnejše skupne posle naše družbe in to vsi vemo. Zakaj tega ne spremenimo?

Kategoriji: , Oznake: , ,
Opis

Knjiga se na poljuden, popularen način ukvarja s perečim vprašanjem amaterizma v politiki, posledicami in ukrepi.

Besedilo je popularno strokovno, če lahko tako rečem in se ne ukvarja z vsebino raznih politik in njihovih protagonistov. V tem kontekstu ne bo škandalozna.Tudi v oblikovalskem smislu je zasnovana tako, da bi bila dojeta, kot vsakdanja potreba, ki se jo za malo denarja lahko kupi in v kratkem času tudi prebere. Amaterizem politike je dejstvo. Amaterji vodijo najpomembnejše skupne posle naše družbe in to vsi vemo. Zakaj tega ne spremenimo? Amaterizem politikov je le posledica pogleda državljana na politiko, medijske podpore, nerazvite politološke znanosti, izganjanja družboslovja, preziranje znanja in delovanje politike v smer opisanega stanja. Spirala torej.

Besedilo, ki  pregleduje stanje in predlaga nekaj ukrepov za nujne spremembe. Ne komplicira, na poljuden in čitljiv način predstavlja ozadja politike in navaja na akcijo. Besedilo se ne ukvarja z dnevno politiko in ne s konkretnimi političnimi igralci. Ni v tem smislu škandalozno. Škandalozno je, ker odkriva nujen drugačen pogled na politične procese.

Išče odgovor na vprašanje zakaj se nam to dogaja? Zakaj torej vedno znova polagamo upe v politično elito in se nič ne zgodi?

Razkriva, da je politika osamljena dejavnost, za katero državljani pričakujemo, da jo opravljajo amaterje in smo potem razočarani nad izkupičkom.

Da je osnovni uvid v politične procese in s tem tudi rahel občutek, da je ko govorimo o politiki dobro, če o njej kaj vemo. Da male države potrebujejo drugačno organizacijo, kot velike. Da je velikanska razlike med delovanjem politike v starih državah in novonastalih malih državah leta 1990, osnovana na neznanju, ne-izkušnjah. Da se o politiki pogovarjamo na enak način, kot o nogometu, le učinki so drugačni. Na vodenje nogometne igre nimamo državljani nobenega vpliva, na politiko pa imamo.

Demokracija je prvi politični sistem, ki je odvisen od državljanov. To odvisnost pojasnjujeta politično delovanje v skladu s politično klimo in volitvami.

Demokracija je tudi prvi politični sistem, kjer državljan zaradi svojega političnega delovanja ni nujno ob glavo (izjeme: Katalonija, potrjujejo pravilo) Državljan za vključevanje v politični sistem potrebuje čas, znanje in osnovno eksistenco. Nove tehnologije v sodelovanju z družboslovnimi vedami pospešujejo vključenost. Državljan ima že sedaj bistveno večjo moč, kot si predstavljamo. Soustvarja politično klimo, ki uravnava dnevno delovanje politike.

Lažne novice so bile vedno med nami, le drugače so bile zapakirane in usodno razgrajale po slovenski politiki. Generacijske razlike na politiko so nepremostljive. Utemeljen na rokovanju z novimi tehnologijami in na upokojenskem sindikatu, ki je postal stranka. Politik je poklic, ki upravlja pomembne družbene storitve, zato mora biti usposobljen. Kako priti do profesionalnih politikov.

Kaj če so orodja, ki jih politika uporablja: imenovanja, mreženja, komuniciranje in druga nujna. In ne  osnova za zgražanje. Politični amaterizem je način vladanja. Pojasnjujemo kakšni so potrebni ukrepi, da predamo svojim otrokom profesionalno organizirano državo, kot svojo doto.

Državljan je nepopravljiv optimist. Svojo upanje, da bo država postala profesionalna vedno znova polaga v ti. Nove obraze. Ti novi obrazi morajo prihajati čimbolj daleč od politike, da ja nič ne vedo o procesih institucijah orodjih, nimajo izkušenj nimajo organizirane podpore. Ne dirigirajmo mladim njihov način ukvarjanja s politiko, Z novo tehnologija prihaja nov, boljši, bolj organiziran, bolj vpliven način participacije.  In s tem bodo nujne funkcije strank zaživele na nov način.

Pomanjkanje znanja, neprivilegirana znanost, družboslovne znanosti popolnoma odrinjene na stran, nikoli razvita politološka znanost so naša črna luknja in istočasno izhodišče za možen obrat. Zato so ukrepi, ki so sestavni del knjige kompleksne in jim je smiselno slediti. Porabili smo 30 let, da se je politika popolnoma amaterizirala, zato bo tudi za profesionalizacijo potreben čas, znanje in politična volja državljanov. Kako to narediti odgovarja besedilo te knjige.

CIP – Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana
32(035)
OCVIRK, Mojmir
Politika v 90 minutah : zakaj se nam to dogaja? : državljanski priročnik / Mojmir Ocvirk. – Ljubljana : M. Ocvirk, 2018
ISBN 978-961-288-376-8
294441728

Additional Information
Teža 0.25 kg
Dimenzije 15 × 8 × 2 cm