ETRI DNEVI, 26. – 28. 8. 2016

 

Zadnji konec tednu v avgusutu bomo preživeli v Beli krajini. V deželi, ki se jo drži ime prijaznih in odprtih ljudi, kamor ostali vedno zanova radi prihajamo zaradi gostoljubnosti, dobre hrane in pijače ter čudovite narave, a vendar deželo vedno pozabljamo, ko je potrebno sprejeti določene zakone in uredbe, ki bi pomagale prebivalstvu in njenemu gospodarstvu.

Bela krajina je v zadnjih 15. letih, iz nekoč močne tekstilne in gospodarske pokrajine, postala pozabljena dežela. V Metliki, kjer so v prejšnjem stoletju delovale kar tri velike teksitlne tovarne (Beti, Komet, Novoteks), je bilo več delovnih mest kakor prebivalcev, danes pa je v Beli krajini stopnja brezposelnosti med višjimi v državi. Tudi naravni prirast v pokrajini je že vrsto let negativen.

Bela krajina ima zaradi svoje geografske lege in naravnih danosti, medkulturne diverzitete in lokalnih običajev, odličen potencial, da se razvije kot vrhunska turistična destinacija. Pri tem nastopi Etri skupnost s svojim znanjem in izkušnjami. Skrbeli bomo predvsem za izboljšanje položaja lokalnega prebivalstva, rast in razvoj njihovih potencialov, ohranjanje tradicionalnih vrednot ter trajnostnemu ravnanju z naravo in okoljem.

V regijo prinašamo možnosti za krepitev lokalnega prebivalstva, ustvarjanje novih trajnostnih delovnih mest po meri človeka, povezovanje v socialna podjetja in jim omogočamo vstop na druge trge.  Zato ni naključje, da se prav v  Metliki ustanavlja prvo Zadrugo za etično financiranje v Sloveniji, v kraju kjer je bila pred 142 leti odprta prva Dolenjska hranilnica in posojilnica.

PROGRAM

 

petek, 26. 8. 2016

19:00 Otvorite razstave o Etri skupnosti in dejavnostih v Beli krajni

19:30 Degustacija kraft piv, Turizem Lovšin

 

sobota, 27. 8. 2016

10:00 – 12:00 Ustanovna skupščina ZEF, Metlika

(prijavnica na dogodek)

8:00 – 16:00 Ogled Modernega Etno doma, Metlika

15:00 – 20:00 Festival konoplje in ajde, Mali Nerajac*

 

*Po dogovoru možen ogled Pivovarna Vizir*

 

nedelja, 29. 8. 2016

celodnevne športne dejavnosti po Beli krajni v lastni organizaciji

cel vikend

22. Semiška ohcet 2016

Program

*program Festivala konoplje in ajde

15.00 Nastop KUD Dobreč
15.30 do 16.00 Pogovor o industrujski konoplji in ajdi
Sodelujejo z iztočnicami:

Violeta Tomič promotorka konoplje, poslanka in podpredsednica odbora za kmetijstvo – Industrijska konoplja – še ne izkoriščen potencial v slovenskem gospodarstvu
Boštjan Kočar, predsendik društva za industrijske rastline v Beli krajini – Izskušnje s pridelavo in predelavo konoplje .
Jožica Brodarič, zavod Koupa Industrijska konoplja v tekstilu in opremi doma
Vera Vardjan, predsednica društva Sončno kolo – Zdravilni učinki industrijske konoplje in uporaba ajde v kulinariki in zdravilstvu
Ob 16 uri – presenečenje za mlade in ostale 
V času dogodka bo na stojnicah možno poskusiti in kupiti izdelke iz konoplje in ajde lokalnih pridelovalcev.