Zelena Oskrba – Zeleni transport in distribucija

Globalno segrevanje je pereč problem današnje civilizacije. Eno izmed rešitev, ki bi jih lahko človeštvo implementiralo je zeleni transport in distribucija. Tovorniški promet je namreč eden izmed glavnih dejavnikov, ki povzročajo višje temperature zaradi ogromnih količin emisij toplogrednih plinov. Poleg elektrifikacije voznega parka se rešitve najdejo tudi v bolj efektivni distribuciji.

Pred nekaj leti je Prometni institut Ljubljana naredil raziskavo. Ugotovili so, da dostavni kombi v Ljubljani pelje 7-8 kg. V primerjavi s prostornino kombija je to zelo majhna teža. Ob takšnem spoznanju je Jazon d.o.o. ustvaril Zeleno oskrbo, zeleno in učinkovito vrsto distribucije, ki pa temelji na tesnejšem sodelovanju s kupcem. Logistika uporabljena v njihovem konceptu je okoljsko prijaznejša od ostalih tipov distribucije, saj namensko spodbudi kupca, da pisarniški material ali hrano naroči prej. S kupcem je skomunicirano, da s pravočasnim naročanjem vključi v zeleno oskrbi. Dnevi za določeno lokacijo so razporejeni po dnevih v tednu in so strankam vseskozi na ogled kot tudi rok za oddajo naročila. Ne glede, da to pomeni, da tu ni hitre dostave to tudi pomeni, da izdelki ohranjajo nizko ceno in ustvarjamo manj emisij toplogrednih plinov. Nizka cena se ohrani, ker se cena transporta razporedi preko več artiklov. 

Zelena oskrba je stara več kot 11 let in je v zadnjih letih v svojo distribucijo poleg pisarniškega materiala vključila tudi dimenzijo zdrave prehrane na delovnem mestu. Želijo podpreti namreč hrano, ki blagodejno vpliva na zdravje na delovnem mestu. Vsa hrana, ki pa je na voljo za distribucijo je karseda varčno in lokalno pridelana ter usmerjena v sistem, kjer se nobene hrane ne vrže stran. Dostavljajo juhe, pite, solate, smoothije, granole… Če so v ponudbi juhe bodo te pripravljene sveže iz sestavin pridelanih v bližini. Vanje bodo vključene tudi zelenjave, ki morebiti niso bile smoothije ali solate. Vsa zelenjava in sadje, ki pa je na voljo so sezonske kar za stranko pomeni nizko ceno in dinamičnost ponudbe skozi celo leto. V namene bolj varčne oskrbe s hrano se je Jazon d.o.o. povezal s Kmetijskim inštitutom Slovenije, z Grmom Novo mesto (Centrom biotehnike in turizma), Biotehničnim centrom Naklo in Biotehnično fakulteto Univerze v Ljubljani. Te organizacije usposabljajo in razvojno vplivajo na pridelavo in predelavo hrane v Sloveniji. Ob dostavi tako Jazon d.o.o. ponuja tudi produkte, ki nastajajo v raziskovalnem in šolskem procesu.