DOBRA MOKA TRDINKA

Za najbolj okusne in zdrave koruzne jedi


Dobra moka Trdinka je narejena iz redke ter skorajda pozabljene slovenske avtohtone sorte koruze trdinke, ki jo odlikuje izjemna uporabnost v kulinariki. Namenjena je namreč izključno za prehrano ljudi.

Najbolj priljubljena je za pripravo polente, žgancev, koruznega kruha, piškotov, rastlinskih palačink in drugih kulinaričnih dobrot.

Ima visoko prehransko vrednost in je zelo prijetnega okusa. Dobra moka Trdinka je brez glutena in zato primerna tudi za tiste, ki so glutensko občutljivi.  


Za ohranjanje biotske raznolikosti


Zgodba trdinke je tudi zgodba o ohranjanju slovenskih vrst žit, saj prispeva k biotski raznolikosti, ki smo jo ljudje skozi stoletja in v stremenju po čim višjih hektarskih donosih močno porušili.

Je zelo odporna sorta in je ni potrebno škropiti. Trdinka  je tako hkrati tudi upanje, da zmoremo biodiverziteto ohranjati pestro, raznoliko, s tem pa tudi vsa življenja, ki so vezana na njeno raznolikost.
Vse najboljše ohranimo v zrnu in moki


Trdinko gojimo v zadrugi Allium v partnerski družbi, med drugim tudi s Kmetijskim institutom Slovenije, v Jablah pri Mengšu. Meljemo jo v mlinu v Moravčah, pakiramo in prodajamo pa jo sami.

Celoten krog pridelave in predelave Dobre moke Trdinka se sklene na nekaj kvadratnih kilometrih, kar pomeni hitro in učinkovito logistiko, prihranek pri času in transportnih stroških. Predvsem pa takšno ravnanje predstavlja ohranjanje njene visoke kakovosti in aromatičnost, ki jo s tem prenesemo v odlične jedi.
Venomer se trudimo delovati v skladu s cilji trajnostnega razvoja OZN in tudi projekt Dobra moka Trdinka ni izjema.