Prešerna Ana – Festival pokrival, socialnega podjetništva in juh

Ljubljana, 15. 4. 2016 – Gornji trg v Ljubljani je zaživel v festivalskem dogajanju. Prešerna Ana, je uvertura v spomladansko – poletno dogajanje na ulicah in trgih slovenskih mest. Dogodek je bil prežet z ustvarjalno energijo vsestranskih umetnikov in podjetništva z družbenim učinkom. Zaščitni znak festivala so pokrivala vseh vrst in ter juhe, ki so jih ponujala socialna podjetja in lokalni gostinski ponudniki. Gre za prvi tovrstni festival, ki se bo širil tudi v ostala slovenska mesta.

Namen festivala je uveljavljanje konceptov Nakup z namenom in Pravična cena, ki so ju organizatorji vzpostavili tekom večletnega sodelovanja na festivalu Ane Desetnice, starejše sestre Prešerne Ane. Organizatorji dogodka so bili gledališče Ane Monro, ki je poskrbelo za kulturni program s poulično predstavo Ljubljanske zgodbe, ki je gledalce za Pravično ceno na izviren način popeljala skozi zgodovino starega dela Ljubljane, Etri skupnost je povezala socialna podjetja in izobraževanje na področju socialnega podjetništva, Kud Luft pa za izbor 25 izdelovalcev unikatnih izdelkov, ki so se predstavili v sejemskem delu. Etri skupnost Nakup z namenom definira kot odgovoren nakup z dodano vrednostjo ustvarjene priložnosti za drugega. Nakup z namenom odlikuje sledljivost, etičnost in razvojna naravnanost. Obiskovalci so tako na festivalu z odgovorno potrošnjo prispevali k ohranjanju delovnih mest za osebe iz ranljivih skupin, gradili vključujočo družbo, spodbujali razvoj socialnega podjetništva ter podprli in spodbudili k nadaljnjemu ustvarjanju umetnike in ustvarjalce.

Posebnost festivala je bila Govorniška paleta, na kateri se je zvrstilo 15 podjetnikov, ki so preko tega inovativnega trženjskega pristopa, na ulično gledališki način in večkrat tekom dneva, obiskovalcem predstavili svoje podjetniške ideje, produkte, izdelke in storitve. Etri skupnost je poleg Govorniške palete in aktiviranja devetih socialnih podjetij, ki so v sejemskem delu predstavljali svoje produkte, vodila tudi posvetovalnico o podjetništvu z družbenim učinkom – o mogočih oblikah ustanavljanja podjetij, črpanju sredstev za mikro in mala podjetja, potencialu idej, možnostih povezovanja in podpornem okolju, ki ga nudi Etri skupnost.

Slovenski prostor je poln inovativnih idej, kvalitetnih produktov in storitev ter odlične produkcije, ki za vstop na trg potrebujejo podporno okolje in odgovorno ravnanje družbe, zato je pomembno, da bo Prešerna Ana obiskala tudi druga slovenska mesta.