Star papir za novo upanje

Star papir za novo upanje

K zbiranju papirja vabimo vse vrtce, osnovne in srednje šole, fakultete, podjetja in druge organizacije, ki imajo letos namen čistiti svoje arhive, kot tudi vse posameznike, da nam v marcu in aprilu podarijo star papir iz svojih gospodinjstev. Prijave so mogoče do 31. marca.

O projektu

Društvo Ekologi brez meja skupaj s podjetjem Dinos pripravlja že tretjo izvedbo akcije Star papir za novo upanje 2014, ki se bo zgodila med 17. marcem in 30. aprilom 2014. Tokrat se je akciji pridružila tudi 3R iniciativa, ki bo del zbranega papirja namenila OŠ dr. Ljudevita Pivka in razvoju zelenih delovnih mest.

Z akcijo zbiranja starega papirja želimo opozoriti na problematiko ravnanja z odpadki in dvigniti splošno zavest ljudi o pomenu ločenega zbiranja odpadkov s poudarkom na papirju. Z letošnjo akcijo želimo ponovno aktivirati celotno Slovenijo in postaviti rekord v količini zbranega starega papirja in zato bo to zagotovo ena največjih slovenskih dobrodelno okoljevarstvenih akcij letos.

Sredstva, ki bodo zbrana s pomočjo starega papirja, bodo tudi tokrat šla v prave roke:

  • polovico finančnih sredstev, bomo namenili vsem prijavljenim vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo zbirale star papir,
  • del bomo tako kot vedno do sedaj podarili v dobrodelne namene: s pomočjo prijavljenih idej natečaj* bomo izbrali najbolj izvirno, ki bo naši družbi največ prispevala,
    * natečaj bo tokrat razpisan ločeno od prijav na akcijo, s svojimi idejami pa bodo tokrat po novem lahko sodelovale vse ustanove (ne le vzgojno-izobraževalne) in tudi posamezniki 
  • manjši del bo šel za druge okoljevarstvene projekte Društva Ekologi brez meja
  • 3R iniciativa bo del zbranega papirja namenila OŠ dr. Ljudevita Pivka in razvoju zelenih delovnih mest

logo_iniciativa_png

Spreminjamo navade pri posameznikih in pridruženih podjetjih. Zmanjšuje količino odpadkov in stroške ter vlaga v trajnostni razvoj delovnih mest za težje zaposljive. S 3R postajami spodbuja ponovno uporabo različnih materialov: časopisnega in pisarniškega papirja, oblačil, igrač in tonerjev za izdelavo novih produktov, kot je npr. celulozna izolacija. 3R iniciativa aktivno pomaga OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj.

Kontakt: 3riniciativa@jazon.si

Vloga 3R iniciative:

Podjetja in organizacije, ki predvidevajo, da bodo zbrale manj kot 800 kg starega papirja, lahko odvoz papirja naročijo pri 3R iniciativi. Minimalna zbrana količina, za katero bo zagotovljen prevoz, je 100 kg (kar ustreza polnemu avtomobilskemu prtljažniku). Navodila za naročanje odvoza prejmejo po prijavi, več o tem pa najdete na http://ebm.si/p/star-papir2014/?kam=prijava.