Be first, brake rules, inspire change

Be first, brake rules, inspire change

Socialno podjetniška iniciativa 2020: SI – UK perspektiva, ki je potekala 5. marca v Poligonu v Ljubljani, je uspela združiti pomembne akterje socialnega podjetništva iz Velike Britanije, Irske in Slovenije. Da je delovanje socialnega podjetnika v veliki meri neodvisno od njegove definicije, so se malone strinjali vsi udeleženci, ki so v ospredje postavili pomembnost ustvarjanja pozitivnih družbenih učinkov.

Socialna ekonomija v Evropski uniji v tem trenutku ustvarja že 10 odstotkov BDP-ja in zagotavlja delo 4,5 odstotkom aktivnega prebivalstva. Slovenija tukaj še občutno zaostaja. Glede na prognoze razvoja socialne ekonomije, ki napovedujejo njeno vse večjo prisotnost in porast zakonodaje, ki daje prednost družbenim vrednotam, je pričakovati močnejšo vključitev slovenskih državnih institucij, nenazadnje tudi Ministrstva za gospodarstvo, ki bo moralo slej ko prej uvideti, da je lahko slovensko gospodarstvo s socialno ekonomijo samo še močnejše.

Slovenija je v primerjavi z Veliko Britanijo v velikem zaostanku in, kot je dejal eden izmed govorcev Brane Golubovič, če ne bomo ukrepali zdaj, bomo na tem področju zaostali. »Socialna ekonomija je odgovor na izziv 21. stoletja , saj postavlja človeka na 1. mesto. Če si bomo kot cilj zadali, da dosežemo evropsko povprečje, bomo že s tem dosegli že zelo velik napredek.«

Da je prihodnost v povezovanju, je poudaril tudi Ted Fowler, predstavnik mesta Bristol, ki je skupaj s Stephenom Jonesom povezoval delavnico Vloga lokalnih skupnosti in regij pri razvoju socialnega podjetništva. Njegov nasvet, da moramo znati delati za korist skupnosti ali mesta, so ustanovitelji Poligona že ponotranjili, nekateri mestni veljaki pa očitno še ne.

In kakšen naj bo uspešen socialni podjetnik? Dober poznavalec trga, inovativen, drzen, z občutkom za soljudi in družbo, vztrajen in strasten. Ali pa, kot nam je na druženju po konferenci svetoval Tommy Hutchinson: “Be first, brake rules and inspire change.” Ta nasvet bomo nedvomno upoštevali tudi v prihodnje.

Lenka Puh na desni strani govorniškega odra med Lindsey Hall in Michaelom Pynerjem; foto: Forum socialnega podjetništva

Lenka Puh na desni strani govorniškega odra med Lindsey Hall in Michaelom Pynerjem; foto: Forum socialnega podjetništva