Kaj je pametna specializacija?

Kaj je pametna specializacija?

Poligon je 16. in 17. aprila gostil pisano druščino iz gospodarstva, politike in nevladnih organizacij, ki so razpravljali o prihodnosti razvoja naše družbe in iskali odgovor na vprašanje, kaj slovenska pametna specializacija dejansko pomeni. Dogodek je organizirala nova Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in kohezijsko politiko.

Foto: David Lotric

Foto: David Lotric

Posebno težo dogodku in signal resnosti je s svojo prisotnostjo sporočila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, ki je izpostavila obstoj inovativnosti povsod, nujno prepoznavanje talentov in potrebo, da se ustvari privlačno poslovno okolje. Prepričana je, da je dozorel čas za svež kapital in spodbudila, da pomenijo navidezno majhne spremembe danes velike spremembe pojutrijšnjem.

Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Metoda Dragonjo, smo opremili s številkama Popolne pisarne in pozdravili njegova prizadevanja za združitev vseh programov in ponudbe mentorstva in financiranja v organizirano in pregledno shemo. Prepričani smo, da bo prav enotna vstopna točka močno pripomogla k uspešnosti poslovanja podjetnikov.

Drugi dan posveta je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo izpostavil nujnost povezovanja, čemur pritrjujemo in smo kot zadruga za to zgled.

Na delavnicah smo po interesnih skupinah iskali odgovore na izpostavljeno vprašanje in dajali povratno informacijo vladni službi. Nadejamo si, da bo večino dobronamernih predlogov in kritik obstoječega sistema vlada slišala in jih pravilno udejanjila. Naloga gotovo ne bo lahka, ima pa široko podporo poslovnih subjektov, zato si nadejamo premišljenih sprememb čim prej.

Foto: David Lotric

Foto: David Lotric

Odgovor na naslovno vprašanje pa je, da to ne pomeni, da se bomo odločili za določen sektor in le še tega razvijali, ker imamo na tem sektorju največji potencial. Razlog je enostaven: imamo več perspektivnih sektorjev, ne gre pa zanematiti niti zelo perspektivnih niš, kjer so posamezna podjetja zelo uspešna. Odgovor gre iskati v pametni specializaciji na določene segmetne znotraj sektorjev, npr. na razvijanje posebnih materialov, novih poslovnih modelov, torej pomembnih drobcev, ki večje sisteme izboljšujejo.

Foto: David Lotric

Foto: David Lotric

Torej se moramo pametno specializirati na določene procese, dele procesov in segmente proizvodnje, ki jih lahko do skorajšnje popolnosti nadgrajujemo, ostale procese pa izvajati v potrebnem obsegu. Posvetovanj še ni konec in še lahko vplivamo.

Foto: David Lotric

Foto: David Lotric