Neprecenljiv potencial skupnosti

Neprecenljiv potencial skupnosti

Coworking je način dela, ki v zadnjem desetletju doživlja vse večji razcvet. Naziv prestolnice coworking prostorov, ki ponujajo možnost interdisciplinarnosti in sodelovalnega individualizma znotraj skupnosti, trenutno nosi London, velik potencial pa se zadnja leta vse bolj kaže tudi v Sloveniji. Najbolj aktivna iniciativa na tem področju je Slovenia Coworking, ki se zavzema za njegovo promocijo in popularizacijo, da bi s tem pripomogla k zagonu gospodarstva in ustvarjanju boljše družbe.

Pomembna novost, ki jo tovrstna oblika dela ponuja, je njena izrazita naklonjenost interdisciplinarnosti, saj posameznikom iz različnih branž omogoča izmenjavo mnenj, spodbuja sodelovanje in deljenje novih, pogosto kreativnih znanj. V enem prostoru se tako lahko delovno družijo in izmenjujejo ideje kreativci, (socialni) podjetniki, nevladniki in drugi posamezniki. Ti so še vedno najpogosteje moški, v povprečju stari 34 let z dokončano univerzitetno izobrazbo in aktivni na področju kreativnih industrij, ki pa se vse prepogosto soočajo z izzivi statusa samozaposlitve.

»Coworking prostori imajo edinstveno formulo, kako združiti veselje in cilje do dela, še posebej, če je prostor oblikovan na način, ki sproža pozitivne vibracije. Ponujajo ne le boljše cene  v primerjavi z najemanjem klasičnih pisarniških prostorov, ampak tudi platformo za povezovanja različnih branž, s čimer ustvarjajo in podpirajo ekosistem inovacij. Sodeč po zadnjih napovedih o prihodnosti načina dela, je coworking prostor glaven, če ne tudi edini trend, ki bo obveljal do leta 2030«, napoveduje Bistra Kumbaroska, vodja coworking skupnosti Vienna Impact Hub.

Kreativni center Poligon. Foto: David Lotrič

Kreativni center Poligon.
Foto: David Lotrič

Obstoječim coworking prostorom, ki se že nahajajo v Sloveniji in od katerih je trenutno najbolj prepoznaven Poligon, se v kratkem pridružuje kreativni skupnostni prostor Periskop na Železni cesti 16 v Ljubljani. Oliver Marlow, eden največjih strokovnjakov na področju oblikovanja in načrtovanja coworking prostorov iz londonskega studia TILT, ki se je na začetku letošnje pomladi mudil ravno v prostorih Poligona, je kot največji izziv pri njihovem vzpostavljanju izpostavil ravno prostor sam. Pomembno je, da zna s svojim designom in vsebino privabljati ljudi, ki sploh omogočajo njegovo trajnostno delovanje. Tudi iz tega namena bo prenovljeni Periskop namenjen povezovanju zadružnikov, socialnih podjetnikov, predstavnikom slovenskega gospodarstva in mednarodnim strokovnjakom iz različnih področij. Njegov cilj bo postati pomembno stičišče naprednih idej, ki bodo omogočale izoblikovanje družbenih inovacij, pri njihovem izvajanju pa se bo oprl na napredni del slovenskega gospodarstva.

Da pa so pomembna in trdna partnerstva v primeru Periskopa že stkana, priča sodelovanje Razvojne zadruge eTRI, ki bo koordinirala njegove dejavnosti, s podjetjem BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje. Z njegovo pomočjo bo imel prostor v prihodnjih mesecih na voljo moderno kuhinjo opremljeno z aparati Bosch, ki bo pomagala prostoru uspešneje izvajati načrtovane dejavnosti. S tem je podjetje pokazalo izrazito naklonjenost družbeno odgovornemu načinu delovanja, do sedaj pa je že vrsto let intenzivno delovalo po načelih okoljske odgovornosti, o čemur priča tudi priznanje »okolju najbolj prijazno slovensko podjetje«.

Drugo pomembno slovensko podjetje, ki se je prav tako pridružilo k podpori ideje o skupnem izboljševanju inovativnega slovenskega gospodarstva, je Plastika Skaza. Tudi to podjetje je dokaz, da je implementacija okoljske politike v način delovanja poslovanja izvedljiva, kar je tudi prispevalo k njihovim visokim izvoznim rezultatom in uspehu. V primeru Periskopa in njegovih podružnic na prostem (Star maln na Vrhniki) bo to sodelovanje poskrbelo za modno opremljenost prostorov in s tem prispevalo k večjim gurmanskim užitkom udeležencev coworking aktivnosti.

Nadaljevanje članka najdete v poletni številki Popolne pisarne, na strani 7.

Screen Shot 2014-06-24 at 17.56.43