Dobra plat nakupa

Dobra plat nakupa

Gneča v nakupovalnih centrih in pred blagajno – nočna mora za marsikoga. Da pot do sreče ne vodi po bližnjici skozi trgovino, smo že prevelikokrat ugotovili na lastni koži, naše denarnice pa so postale vse tanjše. Vprašanje, ki se nam poraja, je zato nedvomno na mestu: je mogoče, da kot potrošniki sploh še znamo misliti na koga drugega in ne le nase? In če je odgovor da, kakšni bi naj bili v tem primeru?

Vsekakor brez hedonističnega obnašanja na prvem mestu. Namesto da bi v prvi vrsti zadovoljevali zgolj lastne potrebe, smo lahko dovzetni tudi  za želje drugih. Naš življenjski stil je lahko trajnostne narave, kar pomeni, da sloni na ponovni uporabi, recikliranju, obnovljivih virih energije, varčevanju in poslovni etiki. Zmernost in varčnost, ki sta v zadnjih letih postali vse bolj pogosti, že dolgo nista le trenutna prilagoditev, ampak vrednoti, ki bosta na dolgi rok odločujoči.

Trajnostna oblika nakupa z namenom, kamor spadajo praznične voščilnice, nastale skupaj z mladimi likovnimi ustvarjalci iz vse Slovenije, prodaja igrač in še vrsta storitev, ki jih izvajamo v sodelovanju z zadružnim partnerjem Jazon, je vzorčni primer družbene odgovornosti, ki način dojemanja poslovanja postavlja v novo luč – ekonomija je etična ter  neločljivo povezana z deljenjem odgovornosti in deljenjem dobička na domačih tleh.

Koga želimo nagovarjati? Posameznike, ki želijo imeti pri procesu potrošnje aktivno vlogo. V večini primerov so to zelo tehnološko pismeni ljudje z diskretnim družbenim in kulturnim kapitalom, senzibilni so do družbene odgovornosti gospodarskih družb. Poleg tega jih odlikuje tenkočutnost za posledice dejanj svojih nakupov, do vsesplošnega potrošništva pa znajo biti izrazito kritični.

Če se strinjate z nami, da bi morala biti potrošnja manj zaželena in bolj družbeno odgovorna, ste nedvomno na pravi strani. Potrebno je promovirati pomen, da smo v središču treh zahtev trajnostnega razvoja: zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj. Ali z eno besedo: 3R. Zato vabljeni k nakupom z dobrim namenom – po možnosti kar zdajle.

2484606_orig