Čas je za zeleni razvojni preboj

— Čas je za zeleni razvojni preboj

Dobro zastavljene strategije vsakega podjetja in nenazadnje države so predpogoj za uspešno in celostno reševanje problemov, tako ekonomskih, družbenih, okoljskih kot političnih. Da Sloveniji manjka povezovalni duh, je bila tudi ena izmed kritik razprave o ciljih razvoja Slovenije med leti 2014 in 2020 iz začetka tega tedna, strategiji, nastajajoči pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cilji sedaj še aktualne strategije, ki ji sicer z letošnjim letom izteka rok trajanja, niso bili doseženi. Nenadnost svetovne gospodarske krize je v prvi vrsti najbolj vplivala na poslabšanje gospodarske slike, seveda pa ne gre zanemariti vse bolj prhle etike in odnosa do družbene odgovornosti, za katero se zdi, da jo je politična elita v celoti postavila na stranski tir.

trajnostni_razvoj_shema-610x375

Vendarle pa so različna zadružne strukturne oblike po svetu že pokazale, da je po razburkanem  finančnem morju mogoče varno krmariti s celotno posadko. S ponujanjem izdelkov visoke dodane vrednosti, smotrnega izkoriščanja naravnih virov, primernim podjetniškim pristopom, ki vključuje ranljive skupine, in zeleno poslovno naravnanostjo lahko začnemo hitreje in uspešneje soustvarjati takšno družbo,  v kateri odgovornosti za neuspehe ne bomo prekladali iz enega na drugega.

Sinergija med naravo, posamezniki in enakomerno porazdelitvijo dobička je mogoča. Skrajni čas pa je, da jo ponotranjimo v čim večjem številu in jo začnemo udejanjati v praksi.