Ponovna uporaba za začetnike

Ponovna uporaba za začetnike

Mantra naše 3R zadružne iniciative se nahaja v kratici 3R: reduce, reuse, recycle. Trudimo se zmanjšati porabo česarkoli že, najti nove poti, kako stvari ponovno uporabiti, ali jih reciklirati, če že ne gre drugače. Prepričani smo, da lahko z lastno iznajdljivostjo postorimo marsikaj koristnega tako za družbo kot okolje.

Naše prvo veliko področje je papir, ki bi sicer klavrno končal na odpadu, tako pa ga namenimo za ponovno uporabo pri izdelavi celulozne izolacije. Življenjsko dobo pa lahko podaljšamo še obilo drugim stvarem, le če znamo v njih  videti potencial in če smo sposobni na stvari pogledati še v drugi luči.

Mogoče so to za marsikoga le (moderne) floskule, ki jih je težko udejaniti v praksi. V vsakdanjem življenju namreč nimamo vsi časa, želje ali potrpljenja, da bi se za tedne zaprli v bližnjo delavnico in se predali popravljanju, olepševanju in predelavi starih koles, naslonjačev ali svetilk, ki že dlje časa stojijo po kotih naših domov in so že dobile status neuporabne navlake.

Vendarle – vsaka sprememba potrebuje svoj čas, da se udejani. Medtem lahko s predmeti, na katerih se v vašem domu nabira le še prah, sodelujete na spletni  dobrodelni dražbi, katere izkupiček bo v celoti namenjen Slovenskemu društvu Hospic. Mogoče pa bo taisti predmet kupil kdo, ki ga bo znal koristno uporabiti in mu zopet vrnil življenje!

Praholovec