01 Mar FIŽOLČKOVA POT – RASTLINSKE PALAČINKE
V sklopu aktivnosti projekta Družbeno odgovorno podeželje v Savinjski dolini – Fižolčkova pot, kjer sledimo zastavljenim ciljem:
- spodbujanje sposobnosti za inovacije v procesu proizvodnje in plasiranju hrane na trg,
- razvoj in boljša gospodarnost kmetij, s prepoznavo smiselnosti za prihodnost njihove soudeležbe v projektu ter za povečano samooskrbo z lokalno pridelano hrano,
smo si zadali cilj, kako povečati delež rastlinskih beljakovin v prehrani in s tem posledično povečati pridelavo stročnic ter tako zmanjšati okoljski odtis beljakovin živalskega izvora v vsakodnevni prehrani.
Povezali smo se z dr Samom Kreftom in razvili recept za Rastlinske palačinke.
Izdelek je brez živalskih produktov, brez glutena, brez laktoze, z nadpovprečnim deležem rastlinskih beljakovin, enostaven za pripravo ter se poda tako k sladkim kot slanim nadevom.
Gre za posebno mešanico mok, koruzna moka, ajdova moka, čičerikina moka, lanena moka, sol, cimet med katerimi bi izpostavili čičerikino moko. S 25-odstotno vsebnostjo beljakovin, med njimi lizina in treonina, 60 odstotki ogljikovih hidratov, s koristnimi maščobami (4,5 odstotka) in bogastvom vitaminov ter mineralov vam s čičeriko na jedilniku ni potrebno dodajati nobenih drugih hranil.
S prehodom v trajnostne vrednostne verige stročnic v Evropi (kot rezultatom projekta TRUE,) želimo našim projektnim partnerjem, in ostalim zainteresiranim, preko izdelkov in storitev, kjer povezujemo proizvajalce, prodajalce in kupce, prikazati kako lahko prispevamo k zmanjševanju podnebnih sprememb in h grajenju vključujoče družbe. Hkrati usmerjamo potrošnike na tiste nakupne lokacije, kjer lahko skupaj vpeljemo spremembe.
Sodelovalni model in produkt palačinke smo predstavili v rubriki Dobro z dobrim na Ljubljana TV.
Povezovalne promocijske aktivnosti se navezujejo na projekt: Družbeno odgovorno podeželje v Savinjski dolini – Fižolčkova pot, financiran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)