Obisk Centra ponovne uporabe

Obisk Centra ponovne uporabe

Odpadki obstajajo, odkar obstaja človek in ti v razvitem svetu postajajo čedalje večji problem. Ker vsak posameznik lahko s pravilnim ločevanjem odpadkov in z odgovornejšim ravnanjem veliko prispeva k čistejšemu okolju, smo se tudi z udeleženci v okviru programa Socialne aktivacije odpravili na obisk Centra ponovne uporabe v Ljubljani.

Na CPU-ju so nas toplo sprejeli. Kratko in jedrnato so nam razložili njihov princip delovanja in nas z vodenjem pospremili skozi njihove prostore ločevanja odpadkov. Najprej jih v grobem ločijo na tiste uporabne in tiste, ki to niso več. Nadalje pregledajo njihovo funkcionalnost in delovanje, ter se s tehtnim premislekom odločijo, ali jih je smiselno obdržati in predelati v sekundarni produkt ali prodati kot rabljeni izdelek ali preprosto oddati v zbirni center odpadkov. Pri njih lahko ”pustite” predmete, za katere ne veste, kam z njimi in so ti še povsem ohranjeni ter v stanju, da bi jih lahko še kdo uporabljal, vendar ne veste komu bi jih podarili. Za takšne predmete je CPU pravšnji naslov. To so lahko bodisi odvečni kosi pohištva, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov, računalniške opreme, igrač, knjig, oblačil, posode, športne opreme, koles…skratka vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno. V CPU izdelke pripravijo za vnovično uporabo in jih dajo naprodaj po simbolični ceni v zeleni trgovini, kjer se najdejo tudi privlačni in unikatni izdelki iz različnih materialov. Tako smo se sprehodili  tudi skozi njihovo trgovinico, kjer je te izdelke mogoče po sprejemljivih cenah, ki so prijazne za denarnico, tudi kupiti. Z nakupom v CPU Ljubljana privarčujete denar, varčujete z naravnimi viri in podpirate lokalna delovna mesta.  Z odmetavanjem še uporabnih izdelkov namreč odmetavamo surovine, trošimo energijo, vodo in onesnažujemo naravo. Vsak korak k zmanjšanju odpadkov je dober korak.

Naš obisk CPU-ja je obrodil tudi sadove znotraj programa Socialne aktivacije, saj eden izmed udeležencev programa aktivno deluje v njihovem Centru in je del njihove zgodbe. S pomočjo njihovega osebja, si tako krepi razvoj socialnih veščin in spretnosti, si dviguje funkcionalne kompetence za vključenost v družbo, krepi moči in motiviranost za ponovno aktivacijo na trgu dela, pridobiva nove delovne spretnosti in znanja ter kompetence za iskanje zaposlitve, ki bodo okrepile njegov zaposlitveni potencial. Kot sam rad pove, je z delom in aktivnostjo na takem ”delovišču” zelo zadovoljen in ga delo kot tako tudi zelo veseli. Če bi se na koncu izkazalo kot potencialna možnost za zaposlitev, bi jo tudi z veseljem sprejel. Tako smo ”ubili” dve muhi na en mah. CPU je dobil pridne delovne ročice, naš udeleženec programa pa pridobiva ustrezne delovne navade, ki so prvi predpogoj za aktivno vključevanje na trg dela. Držimo pesti, da bo sodelova nje teklo naprej tudi po končanem programu.

 

Udeleženka programa Socialne aktivacije v okviru Zavoda Jazon