SNEMANJE V METLIKI

SNEMANJE V METLIKI

V sredo 20.03.2019 smo se z nekaj udeleženci programa Socialne aktivacije odpravili vMetliko, kjer smo imeli priložnost biti del snemalne ekipe, ki je v okviru projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor, snemala predstavitveni video Metlike z bližnjo okolico.

 

 

 

V zgodnjih jutranjih urah smo se s snemalno ekipo podali na popotovanje od Ljubljane do Metlike. Snemanje smo pričeli na hribu Veselica, kjer smo s pomočjo drona iz zraka posneli Metliko z okolico. Nadaljevali smo pred Domom starejših občanov Metlika. Snemali smo zunaj, z vznožja vzpetine s pogledom na Komendo, pred DSO smo posneli različne kadre Komende, zunanjost Srebrnega dvora, podrobnosti na zgradbi in nadaljevali še v notranjosti; na stopnišču proti prostorom Srebrnega dvora. Za tem sta nam na grajskem dvorišču v Metliki rokodelki prikazali postopek izdelovanja vodomca iz gline in belokranjskih pisanic z voskom.

 

Kljub lepemu sončnemu vremenu nas je zaradi vetra prezeblo do kosti in smo si privoščili kratek odmor za kosilo. S toplim in odličnim okrepčilom so za nas lepo poskrbeli v Hotelu Bela Krajina. Z na novo nabranimi močmi smo se podali v Vinomerske steljnike, kjer smo z starejšim parom iz DSO posneli sprehod v nošah po krasnih, z brezami obdanimi steljnikih … V pol ure oddaljenih Žuničih, v Šokčevem dvoru, smo posneli še dva izdelka belokranjskih rokodelk: belokranjski način vezenja in posebni način pletenja volne z do osemnajstimi nitmi in xxl pletilkami. V Križevski vasi smo s pridihom otroške igre posneli še nekaj utrinkov ob prekrasni reki Kolpi.

 

Pred samim odhodom na lokacijo snemanja je bilo vse potrebno dobro organizirati. Opraviti smo kar nekaj telefonskih klicev, poslali precej emailov ter se z vsemi, ki so bili pripravljeni sodelovati na snemanju, dogovorili za časovni potek programa snemanja in jim predstavili vsebino. Ker je snemanje potekalo na več lokacijah in ker so bili vanj vključeni tudi posamezniki iz ranljivih skupin, je bilo bistveno poskrbeti za to, da so se vsi dobro počutili ter da je vse potekalo čim bolj gladko in po urniku. Tako smo sproti poročali in javljali, če je na posameznih lokacijah prihajalo do manjših zamud. Pridobili smo si ogromno koristnih in uporabnih komunikacijskih in organizacijskih kompetenc, poleg tega pa smo imeli priložnost od blizu doživeti profesionalno snemanje. V sklopu priprave na snemanje in med konkretno izvedbo smo na praktičnem primeru spoznali, koliko stvari in različnih dejavnikov mora biti predvidenih in usklajenih, da se tak projekt v celoti uspešno izvede.

 

S predstavitvenim videom želijo njegovi naročniki Metliko približati celotni Sloveniji in nenazadnje širšemu svetu. Ta čudovita kulturna dediščina in neizkoriščen medgeneracijski potencial ne smeta ostati skrita. Cilj projekta je oblikovanje in izvajanje programov ter manjših naložb za oživitev večnamenskih stavb skupnega pomena za medgeneracijsko druženje in za izvajanje ostalih prostočasnih dejavnosti na podeželju. Z vsem posnetim materialom je še ogromno dela z samo montažo predstavitvenega videa ampak vsi že nestrpno pričakujemo ta izdelek, ki bo lahko služil kot odličen turistični produkt Metlike z okolico.

Bilo nam je v veliko veselje sodelovati pri takšnem projektu in kot člani snemalne ekipe prispevati svoj delež ter se počutiti uporabne.

Udeleženka programa Socialne aktivacije v okviru Zavoda Jazon