Tečaji v Centru za izobraževanje, Cene Štupar

Tečaji v Centru za izobraževanje, Cene Štupar

Udeleženci Socialne aktivacije želimo svoj čas v programu maksimalno izkoristiti in utrditi svoje znanje  na različnih področjih, ki bi nas približala trgu dela. Tako smo se v sklopu programa, v marcu 2019, vključili tudi v programe, ki jih izvaja Javni Zavod Cene Štupar. Posamezniki smo si izbrali tečaje jezikovnega izobraževanja, spet drugi so posegali po računalniškem znanju.

Stari pregovor pravi: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš.« Učenje tujih jezikov spodbuja miselne povezave v možganih in nam pomaga pri osebnem razvoju. Živimo namreč v času, ko se kulture vedno bolj prepletajo med seboj. Jezikovne tečaje smo obiskovali dvakrat tedensko, po 3 šolske ure. Urili smo se v znanju nemščine na različnih stopnjah predznanja, angleščine in španščine. V sproščenem in pozitivnem okolju smo spoznali različne kulture in običaje ter se naučili novega besedišča. Inovativni učni pristopi so bili podprti z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in prilagojeni dinamiki skupine. Znotraj posamezne skupine so se spletla tudi nova prijateljstva.

Računalniška izobraževanja so potekala v več sklopih, na katerih so nam celostno predstavili izbrano področje. Delavnice so bile namenjene tako začetnikom kot tistim s predznanjem s področja uporabe računalnika. Naučili so nas ustvariti in uporabiti e-pošto, prenesti slike s telefona na računalnik, brezplačne komunikacije s prijatelji s programom Skype ter obravnavanja storitve v oblaku. Posvetili smo se tudi pisanju, urejanju in oblikovanju besedil s programom Word. Udeleženci računalniških delavnic smo tako pridobili nova računalniška znanja in si s tem okrepili tudi svoje računalniške kompetence. Na enostaven in prijazen način so nam pojasnili tudi vse, kar smo posamezniki želeli vedeti pri uporabi pametnih telefonov. Uporaba sodobne tehnologije namreč danes predstavlja način preživljanja prostega časa in hkrati razširja naš socialno-komunikacijski prostor.

Na koncu vsakega programa nas je čakal test. Ponekod pisni in ustni, drugje samo pisni oziroma praktični. Večina programov smo udeleženci že uspešno zaključili in za pridobljeno znanje dobili tudi ustrezen certifikat. Nekateri programi se še izvajajo in bodo zaključeni nekoliko kasneje. Znanja ni nikoli preveč, nikoli dovolj, zato so takšna izobraževanja zmeraj dobrodošla.

 

Udeleženka programa Socialne aktivacije v okviru Zavoda Jazon