GUMBI ZA SREČO

GUMBI ZA SREČO

Zavod Pipa, član Etri skupnosti, je  sodelovanju s podjetjem Dolejši modni gumbi, v sklopu dve leti trajajoče operacije MGRT Start-up socialna podjetja, razvil “Gumbe za srečo” .

Gumbi za srečo so gumbi iz naravnega materiala, prva serija je bila izdelana iz kvalitetnega oljčnega lesa. Oljčni les je med vsemi vrstami lesa (dreves, ki rastejo v Sloveniji) zelo primerna za pranje (tudi v pralnih strojih). Zato lahko te gumbe našijemo tudi na izdelke, ki jih pogosto peremo (npr. otroška oblačila). Pri nekaterih gumbih iz oljčnega lesa smo se poigrali tudi z obliko gumba in smo jih izdelali v modni / trendovski obliki, drugi pa so bili zelo enostavne oblike in dopadljivi ljudem, katerim jim je bližji minimalizem. Drugo skupino gumbov smo izdelali iz bukve. Gre za t.i. marsovce, ki se šivajo na kose oblačil kot so pletenine, jakne in plašči. Ponudili smo povsem naraven ali ožgan izgled gumbov – marsovcev.

Po II. svetovni vojni so gumbe za prodajo v trgovinah šivali na kartončke.

To prakso so v Zavodu Pipa želeli obuditi in zato so gumb ali gumbe našili na kartonček, ki je nosil jasno sporočilo: »Gumb za srečo«. Na kartončke smo prvič s pomočjo laserja napisali slogan in spletno stran, kjer gumbe lahko tudi kupiš. S postavljanjem kartončkov z gumbi na predstavitveno tablo se je predstavila celotna kolekcija »gumbov za srečo«.

Z željo, da imajo vsi kartončki »gumbov za srečo« enotno ceno, smo število gumbov na kartončku glede na njihovo velikost tudi prilagodili. In tudi ta poteza je bila novost v ponudbi gumbov, ki je do sedaj nismo prakticirali. V celotnem postopku priprave kartonov z »gumbi za srečo« je kar nekaj faz v katerih lahko sodelujejo invalidne osebe. Te faze so: pregled kakovosti gumbov, vstavljanje kartončkov za lasersko graviranje in rezanje kartončkov, računalniška priprava napisov za kartončke, šivanje gumbov na kartonček.

»Gumbi za srečo« bodo na voljo v Nakupu z namenom v sklopu Etri bazarja. Odlikujejo ga trajnostni materiali in »zero waste« koncept – brez plastične embalaže. S tem produktom in partnerskim sodelovanjem želimo spodbuditi spremembo nakupovalnih navad, ki podpirajo družbeno odgovornost, transparentnost in inovativnost na ponovni uporabi ter predstavljajo že uvedeno odgovorno nakupovanje izdelkov in storitev, ki so prispevale k ustvarjanju delovnih mest in mnogih krožnih zgodb. Vsak Nakup z namenom nosi zgodbo izdelka ali storitve ter ozavešča odgovorne potrošnike. Posameznikom in podjetjem omogoča varno in sledljivo investicijo ter zagotavlja pozitivne, merljive družbene učinke in spremembe.

Agra 2018 – Gumbi za srečo