PRAVILNO UŽIVANJE ČESNA

PRAVILNO UŽIVANJE ČESNA

Česen je izjemno zdravo živilo, žal pa ga večina ljudi vse življenje uživa povsem napačno in zato ne izkoristi vseh njegovih zdravilnih učinkovin.

Foto: klub Gaia

Posebna pozornost velja pri termični obdelavi česna, saj ga pogosto dodajamo jedem, ga kuhamo, dušimo. Pri termični obdelavi se izgublja zelo dragocena snov, to je alicin. Ta se aktivira, ko česen režemo ali žvečimo surovega v ustih. Ko česen toplotno obdelujemo, se koncentracija alicina zmanjšuje, z njim pa tudi zdravilni učinki. Zato je dobro vedeti, da je pravilno pripravljanje česna sledeče: surovega sesekljajte in uporabite šele po 10 minutah, če ga kuhate ali dušite, zmanjšajte čas na manj kot 15 minut.

Zaradi neprijetnega vonja iz ust, ki ga česen povzroča, mnogi raje koristijo njegove nadomestke in kupujejo posušeni česen v prahu ali zrnju. Vedeti pa morate, da takšni nadomestki nimajo toliko zdravilnih lastnosti, kot jih ima sveži česen.

V kolikor česna ne pridelujete sami in ga kupujete, vam priporočamo, da pri tem ne gledate na ceno, temveč na njegovo porekloKupujte lokalnega, doma pridelanega, nikakor pa ne posegajte po kitajskem, saj ni zdrav. Ne varčujte z njim, vsak dan ga narežite strok ali dva na solato, dodajte ga jogurtu, sesekljanega lahko jeste na kruhu.

V zadrugi Allium so.p. pridelujejo ekološki česen sorte Ptujski spomladanski, ki ga odlikujeta bogata aroma in polni okus. Pridelujemo ga pod blagovno znamko Dobro z dobrim in v vse procese dela vključujemo osebe iz ranljivih skupin. Allium so.p. deluje kot član Etri skupnosti in je s tem zavezan k zagotavljanju sledljivosti, trajnostnim pristopom varovanja narave, zagotavljanju preglednosti poslovanja in vključevanju ranljivih skupin, lokalnih skupnosti in procesov po meri človeka.