SODELOVANJE NA DELAVNICI TRAJNOST OSKRBOVALNIH VERIG S STROČNICAMI IN POGOSTITEV TUJIH GOSTOV MEDNARODNEGA PROJEKTA TRUE

SODELOVANJE NA DELAVNICI TRAJNOST OSKRBOVALNIH VERIG S STROČNICAMI IN POGOSTITEV TUJIH GOSTOV MEDNARODNEGA PROJEKTA TRUE

16. in 17. september 2019 je zaznamovalo sodelovanje naših predstavnikov iz Zavoda Jazon, Alliuma so.p. in Zavoda FloraViva so.p. na dvodnevnem dogodku mednarodnega projekta TRUE* – Trajnost oskrbovalnih verig stročnicami. Na dogodek smo bili povabljeni kot gostje s strani projektnega partnerja Inštitut Jožef Štefan. Predstavili smo dobro prakso predelave hrane, ker vidimo potencial na področju pridelave in predelave stročnic.

Priložnost za sodelovanje smo sprejeli z odprtimi rokami in dobili tudi priložnost za predstavitev naših dejavnosti na področju družbenega vidika trajnosti, ki smo ga drugi dan ponazorili s pripravo in strežbo kosila in posladka iz naše kuhinje. S strani udeležencev in organizatorja smo bili deležni vrste pohval, predvsem pa je pomembno, da so izvajalci projekta dobili vpogled v zelo pomemben segment zagotavljanja trajnosti – ustvarjanja vključujoče družbe in delovnih mest za ranljive skupine. Sklenili smo, da je trajnost mogoče le, če se upošteva vse tri stebre – okoljskega, gospodarskega in družbenega.

Krožni trikotnik: Krožno gospodarstvo, krožna kultura, krožna sprememba

Prvi dan smo sodelovali na delavnici, ki je potekala v City hotelu v Ljubljani, kjer smo ocenjevali stanje trajnosti posameznih členov in verige s stročnicami kot celote. Pri delu v skupinah smo bili po naklučju ali ne, dodeljeni profesorici dr. Tiziani Centofanti, ki v projektu pokriva družbeni steber in s katero smo imeli priložnost izmenjati nekaj pogledov.

Naslednji dan smo si ogledali dve dobri praksi: proizvodnjo testenin v Žito d.d. in predstavitev slovenskih sort fižolov v Vrtnem centru Kalia -Semenarna Ljubljana.

Predstavitev slovenskih sort fižola

Prihod v vrtni center Kalia, Semenarna Ljubljana

Degustacija testenin s stročnicami, ki so še v fazi razvoja v podjetju Žito.

 

 

 

 

 

 

 

Udeležencem smo po ogledu dobrih praks postregli kosilo Dobro z dobrim v prostorih restavracije na Železni cesti 18 v Ljubljani. Rdeča nit kosila so bile seveda stročnice. Gostje, bilo jih je 30 iz različnih evropskih držav, so poskusili mehiško juho s čičeriko in lečo, govejo obaro z ješprenjem, solato s čičeriko in rdečim zeljem, solato “Salanova” lokalne (ljubljanske) pridelave in naše sveže bombetke.

Pripravili smo kosilo in ga postregli v restavraciji na Železni c. 18

Maroška juha s čičeriko in lečo z domačo bombetko

Ob jabolčni piti in kavi smo jim predstavili Etri skupnost, področja našega dela in poslanstvo ustvarjanja vključujoče družbe. Naš namen je, da se predstavimo kot potencialni partnerji v razvojnih in drugih projektih s poudarkom na trajnostnem delovanju. To so namreč razvojne in delovne priložnosti, ki jih potrebujemo.

 

 

Periskop, Povezovalnica v duhu trajnostnih ciljev OZN

Na kavo v Periskop

Zelo okusne jabolčne pite Dobro z Dobrim

Predstavitev poslanstva Etri skupnosti in priložnosti za sodelovanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Projekt TRUE (TRansition paths to sUstainable legume based systems in Europe) je vključen v razvoj evropskih trajnostnih strategij proizvodnje in uporabe rastlinskih beljakovin iz stročnic. Povečanje pridelave stročnic bo zmanjšalo porabo neobnovljivih energijskih virov za proizvodnjo mineralnih dušičnih gnojil, izboljšalo raznovrstnost poljščin in povečalo njihovo uporabo v prehrani ljudi in krmi za živali.

Pomemben cilj projekta TRUE je tudi, da oceni kakšne so okoljske, socialne in ekonomske koristi vključevanja stročnic v oskrbovalne verige, s tem pa tudi ugotovi, kako uvajanje stročnic pripomore k izpolnjevanju ključnih ciljev trajnostnega razvoja.

Povezovalne promocijske aktivnosti se navezujejo na dva projekta, ki jih izvajajo partnerji v Etri skupnosti:

  • Skupaj smo močnejši: Sodelovanje kmetij in socialnih zavodov – Dobro z dobrim, ki ga financira EKSRP in
  • Etri – iskanje novih oblik sodelovanja za trajnostni razvoj, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo