Etri por za zdravje!

Etri por za zdravje!

Delo v naravi na svežem zraku se nadaljuje tudi po uspešno pobrani prvi letini Etri krompirja. Del preostalega smo v zadnjem tednu oktobra v duhu sledenja zero waste načelom podarili humanitarnemu društvu Hrana za življenje. To bo iz njega pripravilo tople obroke za tiste, ki si jih zaradi socialne stiske težje privoščijo. S tem smo med drugim znova dokazali, da se krompirjev dober okus skriva tudi v malo manjših primerkih, s čimer se marsikateri veletrgovec ne bi strinjal.

Naše dejavnosti na področju zdravstvene preventive na delovnem mestu se  nadaljujejo in krepijo – sedaj v obliki drugega Etri pridelka: Etri pora. V povezavi s tem se še kako dobro zavedamo pomembnosti zdrave hrane, ki nas v primeru njihove kvalitete in zdravju koristnih sestavin ponese v sfere učinkovitosti in nam pomaga do večjega zadovoljstva, ker je delo dobro opravljeno. Zadružnik Jazon v sodelovanju z Zdravo Juhico že nekaj časa izvaja dostavo svežih in okusnih juh po podjetjih v Ljubljani, ki pa bodo v tem tednu porovo obarvane. Za vse ljubitelje dobre hrane in kuhanja pa vam razkrivamo še recept za izvrstno porovo juho, ki nam ga je zaupala Irena Tomažin iz omenjene Zdrave juhice.  Juho si lahko prinesemo s seboj v službo ter poskrbimo za lahek in okusen obrok na delovnem mestu. Kadar nam to ne znese, pa si lahko slasten hranljiv obrok naročimo kar v službo in morda zraven presenetimo še prijaznega sodelavca ali sodelavko.

Sestavine: 150 g pora, 250 g korenja in bučk, 40 g kvinoje, 1 žlica koruznega zdroba, 1 liter vode, 2 žlici rastlinske smetane (npr. riževe ali ovsene), 1 žlica mletih lanenih in konopljinih semen, sol, timijan, majaron, kumina in kurkuma.

Priprava: Zelenjavo dobro operemo, korenje in bučke ostrgamo in narežemo na kose, por narežemo na trakove. Kvinojo dobro speremo pod vročo vodo in zakuhamo v osoljenem kropu skupaj s korenjem, nato dodamo še bučke in por. Če želimo gostejšo juho, dodamo še žlico koruznega zdroba. Vse skupaj kuhamo 15 minut ter začinimo z mleto kumino in kurkumo, svežim ali posušenim timijanom in majaronom. Ob koncu kuhanja dodamo še dve žlici rastlinske smetane ter žlico mletih lanenih in konopljinih semen (nekaj jih pustimo še za posip) ter juho (po želji) spasiramo.

In še nekaj razlogov, zakaj se odločiti za por: pomaga nam do zdravega prebavnega trakta, spada pa v isto družino kot česen in čebula. Na telo deluje diuretično in antiseptično, vsebuje veliko vitaminov, kalcija, železa, magnezija, kalija in fosforja, ima blagodejen učinek na ledvice ter je pomemben graditelj kosti in sklepov.

Želimo vam dober tek in veliko delovnih uspehov!

Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

 

Tags: