NASTOP PARTNERJEV ETRI SKUPNOSTI NA SEJMU AGRA 2019

NASTOP PARTNERJEV ETRI SKUPNOSTI NA SEJMU AGRA 2019

V Gornji Radgoni je med 24. in 29. avgustom potekala 57. sejem AGRA, katerega smo se 5. leto zapored udeležili tudi predstavniki Etri skupnosti.

Mrežili in povezovali smo se s ciljem poiskati nove priložnosti za poslovna sodelovanja in delo na različnih trajnostnih področjih, ki jih navajamo tudi v izdani publikaciji Etri brošura.

V Povezovalnici na Lisičji poti pod senčniki (ali dežniki) trajnostnih ciljev OZN smo izvajali povezovalne aktivnosti za doseganje trajnostnih ciljev in iskanje novih poslovnih priložnosti v duhu družbene odgovornosti.

Prostor Etri skupnosti – Povezovalnica na Lisičji poti pod senčniki (ali dežniki) trajnostnih ciljev OZN in v duhu povezovalnih krožnih zgodb.

V pokušino smo obiskovalcem ponudili baklave in pite – jedi blagovne znamke Dobro z dobrim, ki jih pripravljajo naši zaposleni iz ranljivih skupin, preverili pa so lahko tudi kvaliteto našega letošnjega ekološko pridelanega semenskega česna, ki ga je pridelala zadruga Allium, so.p.,ki zaposluje osebe na zaščitenih delovnih mestih. Za degustacijo in nakup smo ponujali kraft pivo, onopljino olje, česen in granole Dobro z dobrim.

Produkti blagovne znamke Dobro z dobrim

Ponudba za degustacijo in nakup: kraft pivo, konopljino olje, česen in granole Dobro z dobrim.

Ekološki semenski česen sorte Ptujski spomladanski, pridelan v zadrugi Allium so.p.

 

Iz pogovorov smo med drugim ugotovili, da je je v Sloveniji veliko propadlih kmetij in njihovi lastniki iščejo različne priložnosti in možnosti, da bi svoje kmetije obudili oziroma jo v upravljanje predali zainteresiranim. To je ena izmed priložnosti, ki jo vidimo tudi v Etri skupnosti na področju ustvarjanja delovnih mest za osebe iz ranljivih skupin. Povezovanje socialnih podjetij in kmetij, kar Zavod Jazon s projektnimi partnerji pilotno izvaja v projektu Dobro z dobrim, je učinkovit način za razširitev nabora možnih dejavnosti v kmetijstvu in družbenega vključevanja oseb iz ranljivih skupin. V okviru projekta želijo partnerji vzpostaviti sistema delovanja, po katerem bi nastala nova delovna mesta tudi za ranljive skupine, ki bi jih bile sposobne opravljati ter produkte, povezane s kmetijami, ki bi jih le-ti znali proizvesti.

Povezovalnica je pristop povezovanja različnih deležnikov na sejemskih in drugih prireditvah, ki je bila razvita v sklopu projekta Etri – iskanje novih oblik sodelovanja za trajnostni razvoj, ki ga izvaja konzorcij partnerjev pod vodstvom Zavoda Jazon. Njen glavni namen je, da se v prostoru srečujejo različni deležniki, ki se želijo medsektorsko povezovati na trajnostnih področjih in ustvarjati trajne družbene, okoljske in ekonomske učinke.

Prostor smiselno označujejo trajnostni cilji OZN, ki predstavljajo najširši okvir trajnostnega delovanja. Cilje smo v Etri skupnosti prilagodili in vsi deležniki, ki pridejo v Povezovalnico si izberejo trajnostne cilje, katerim želijo v sklenjenih sodelovanjih slediti.

Trajnostni cilji OZN – spremembe za prihodnost, ki si je želimo – vključujoča, z delovnimi mesti za vse, prijazna do okolja in povezovalna.

 

Povezovalne promocijske aktivnosti se navezujejo na dva projekta, ki jih izvajajo partnerji v Etri skupnosti:

  • Skupaj smo močnejši: Sodelovanje kmetij in socialnih zavodov – Dobro z dobrim, ki ga financira EKSRP in
  • Etri – iskanje novih oblik sodelovanja za trajnostni razvoj, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo.